Vállelakadással született a kisbabám

Tamás harmadik testvérnek érkezett a 2 és 5 éves gyerkőceim mellé. A terhességemmel minden rendben volt, pár nappal túl is hordtam őt: nem nagyon akart előbújni. Ám mikor végre rászánta magát, kezdődtek a bajok.

A vajúdás közben szólt a szülészem, hogy a gyerek válla elakadt. Ezután hosszú percekig próbálták kiszabadítani őt. Többször is megpróbálták megfordítani bennem, és a harmadik-negyedik próbálkozásra sikerült csak világra segíteni, de addigra már nem lélegzett. Ott, a szülőszobán újraélesztették és azonnal elvitték tőlem az intenzív osztályra. Mikor legközelebb láttam, már lélegeztetőgépre volt kapcsolva és nem volt eszméleténél.

A diagnózis valami kimondhatatlan sokszavas latin kifejezés volt, ami magyarra fordítva annyit jelentett, hogy Tomi túl sokáig volt oxigénhiányos állapotban, és ettől legyengült, talán agykárosodása is lehet.

Ischaemiás hypoxiás encephalopathia: bármilyen eredetű oxigénhiány következtében létrejött agyidegsejtkárosodás. A vállelakadással született csecsemőknél gyakori szövődmény, melynek következménye aluszékonyság és izomgyengeség, emiatt az így született babák gyakran nem tudnak szopni.

 
Pánikba estem, abban a pár órában öregedtem vagy 10 évet. Tehetetlennek éreztem magam, fölöslegesnek a sürgő-forgó orvosok között. Az orvosom elmondta, hogy a legtöbbet akkor tehetem, ha a tejemmel táplálom. Szoptatni nem tudtam, ezért biztosítottak nekem egy kórházi mellszívót. Mivel a nagyobb gyerekeimnél sosem volt szükségem mellszívóra, megtanították nekem a fejést, és elkezdtem mindkét mellemet egyszerre fejni a géppel, de először alig jött tej. Féltem, hogy nem lesz elég tejem, de a nővérek megnyugtattak, hogy kezdetben az a kevés is tökéletesen elég, fejjek csak nyugodtan, különben elapad a tejem. Kicsit megnyugodtam, és a tejem pár órányi fejés után megindult. A lefejt tejet Tomi az orrába vezetett szondán keresztül kapta meg.

Kereslet-kínálat elve: az anyatej termelése akkor marad fenn, ha az emlőt rendszeresen kiürítik. Ezért a szopni képtelen babák esetében a teljes tejmennyiséget naponta többször lefejni nem csak azért szükséges, hogy a kisbaba közvetve megkapja a tejet, hanem hogy a tejtermelés fennmaradjon addig, amíg a baba meg nem erősödik annyira, hogy szopni tudjon.

A következő napok így teltek: ő a lélegeztetőn, szondával, én pedig fejtem és lábadoztam. Az ötödik napon hazaengedtek, de nem volt mellszívóm otthon. Az interneten keresztül kis keresgélés után béreltem egy ARDO Carumot, amiért még aznap el is mehettem.
Mikor átvettem a készüléket, hívott a férjem, hogy Tomit levették a lélegeztetőgépről, és ébren van. Bementem hozzá, és sikerült megszoptatnom. Ez nehezebb feladat volt, mint az előző két gyermeknél, mert Tomi gyenge és álmos volt a károsodás miatt, és némi sírás után vettem tudomásul, hogy a bal karja is részlegesen lebénult a vállelakadás miatt. Borzalmasan aggasztó volt az állapota így is, de nagyon megkönnyebbültem attól, hogy végre tudott szopizni. Ennek ellenére még bent kellett maradnia.

Karfonatsérülés (vagy Erb-féle bénulás): a vállelakadással született csecsemőknél az elakadt váll oldalán gyakran megsérülnek a kar mozgatásáért felelős idegek, ami a kar bénulásához vezethet. A karfonatsérülés megnehezítheti a szoptatást a kisbaba nyűgössége miatt.

Az ezt követő napokban igyekeztem minél többet látogatni, otthon pedig szorgosan tettem el a hűtőbe a tejespalackokat, hogy bevihessem neki. Sokszor éjszaka is fejtem négyóránként, és kiderült, hogy a Carum meglepően csendes, és ez nagyon hasznosnak bizonyult; sem a férjemet, sem a gyerekeket nem ébresztettem fel a fejéssel. Két mellen egyszerre fejtem, a tej mennyisége pedig növekedett, így Tomi bőségesen el volt látva. Összességében életmentő volt ez a mellszívó.

12 nap kórház után Tomit hazaengedték, ezután pedig már csak szoptattam. Most 14 hetesek vagyunk, a karsérülése pedig már teljesen meggyógyult, és behozta a lemaradását. Azóta is szopizik.

 

A cikkben egy IBCLC szoptatási szaktanácsadó által írt esettanulmány adaptációját olvashattad.

Ha kíváncsi vagy a történet alapjául szolgáló esettanulmányra, töltsd le szakmabelieknek szóló kiadványunkat:

Esettanulmányok a Carum kórházi fokozatú mellszívó használatáról