Tejcsatorna-elzáródással fejtem

A terhesség nyolcadik hónapjában elviselhetetlen viszketést kezdtem érezni a testemen. A háziorvosom tanácsára vért vettek tőlem, amiből kiderült, hogy rossz a májfunkcióm, emiatt viszketek, és ez a betegség előfordul terhes nőknél. A szülészem emiatt úgy döntött, hogy császármetszést fog alkalmazni, így kell megszülnöm a kislányomat, akivel akkor a még csak a nyolcadik hónapban voltam.

Nagyon meg voltam ijedve attól, hogy a lányom korán fog megszületni, de vészhelyzet volt. A műtét alatt érzéstelenítve voltam, így rögtön láthattam őt. A koraszülöttségét leszámítva egészséges volt, el is vitték a koraszülöttosztályra. Mivel még egy hónapot a hasamban kellett volna maradnia, nagyon gyenge volt, azt mondták, nem szoptathatom, amíg meg nem erősödik.

Három nap múlva a mellem nagyon megduzzadt és fájt, forró is volt. Már a terhesség vége felé is nagyon meglepően megnövekedett a mellem, de ez a duzzadás erős és fájó is volt. Tej alig jött a mellemből, pedig éreztem, hogy benne van, erősen feszített.

Tejbelövellés: amikor az édesanya melle először telik meg tejjel, tejbelövellésnek hívjuk. Szélsőséges esetekben a túl bőséges tejbelövellés kellemetlen mellfeszüléssel, fájdalommal járhat.

A kislányomat nem sokkal a születése után a mellemre tették, és békésen aludt, vagy mocorgott rajtam, ettől mindketten nyugodtabbak lettünk, de még mindig túl gyenge volt ahhoz, hogy megszoptathassam. Ezért kaptam egy ARDO Carum kórházi mellszívót, és megtanítottak fejni vele.

Kengurugondozás: ha a kisbabát közvetlenül a szülés után az édesanya meztelen mellkasára helyezik, a bőrkontaktustól az édesanya és a baba is megnyugszik. Ebben a pozícióban a baba az édesanyja baktériumflórájával is érintkezésbe kerül, ami segíti az immunrendszere fejlődését, az édesanyánál pedig serkenti a tejtermelést.

Mivel a mellem még mindig nagyon kemény volt, fejés előtt masszírozni is kellett, ezért egyszerre csak az egyik oldalt fejhettem. Többféle masszázst is megtanítottak nekem, amit a fejés előtt vagy közben kellett csinálnom, és hideg borogatást is tettek a mellemre.

Egy nap múlva a mellem keménysége enyhült, egy kicsivel már több is tej jött, és a fájdalmam is kezdett múlni.

Tejcsatorna-elzáródás: ha túltelítődik a mell, előfordulhat, hogy a tej nem tud távozni. Ez a mell kellemetlen feszüléséhez, fájdalomhoz vezethet. Terápiájára a szoptatási tanácsadók különböző fajta masszázsokat javasolnak. A túlságosan feszülő mellre rákapni a babának nehéz, ezért kiegészítő terápiaként javallott a fejés a tejtermelés fenntartására.

Még egy nappal később a duzzadás teljesen elmúlt, és egyre több tejet tudtam fejéskor a palackba fejni. Folytattam a masszírozást és a fejést, és néha a tej már ki is spriccelt a mellemből. A kislányomat a lefejt tejemmel szondán keresztül etették a kórházban.

A kislányom pár hét alatt megerősödött, és hazaengedték, ekkor már ügyesen szopizott, és csak a mellemből evett. Ezután már nem nagyon volt szükségünk arra, hogy fejjem a tejet.

 

A cikkben egy IBCLC szoptatási szaktanácsadó által írt esettanulmány adaptációját olvashattad.

Ha kíváncsi vagy a történet alapjául szolgáló esettanulmányra, töltsd le szakmabelieknek szóló kiadványunkat:

Esettanulmányok a Carum kórházi fokozatú mellszívó használatáról