Tapasztalatok császármetszés után - beszámoló

Valahányszor visszakerül hozzánk egy bérelt mellszívó, kikérjük az anyukák - vagy éppen az apukák - tapasztalatát a szoptatásról. Az alábbi beszámolót egy olyan apukától kaptuk, akinek a felesége császármetszéssel hozta világra gyermekét. Köztudott, hogy a császármetszés önmagában késleltetheti a tejelválasztás megindulását, és a műtét utáni komplikációk elkerülése végett felírt készítmények is hatással lehetnek a tejtermelésre. Ezek minden esetben a kismama egészségét óvják. Anyaként azonban hasznos ismerni ezeket a tényezőket, hogy eredménytelen próbálkozások után is tisztában legyünk vele; a siker több tényezőn is múlhatott, nem csak a kismama állapotán vagy a mellszívó teljesítményén. 

Szülés után nejem **** cseppet kapott, hogy méhe összehúzódjon. A betegtájékoztató írja, hogy szoptatásnál ne alkalmazza, mert elfojtja a tejet, de doki adta, nyilván mert az összehúzás fontosabb volt, persze hogy nem volt tej.

Ki kéne dokikat kérdezni szülés után, még mik jöhetnek szóba, és anyatejre milyen hatással van. Ezért érdemes lenne ezt tájékoztatóban elmondani, hogy nem bizti a gép rossz, hanem eleve gyógyszeresen blokkolva van. Illetve még szülés előtti időszakban tájékoztatni a leendő szülőket a lehetőségekről.

A gép könnyen használható! Ok, van költsége, de sokkal egyszerűbb, mint magunknak nyomogatni, hisz fáradtan nem fog menni. Így is nejemnek alig volt rá ideje. Plusz megveszem kb. ugyanott vagyok, mint a bérlési díj, de ugye a használtat - mivel intim cucc - nem lehet eladni. Tudjuk, hogy Magyarországon a szülésnek van költsége. Érdemes lenne felhívni figyelmet, hogy szülés után is van élet, sőt! Épp kezdődik, csak ugye mindenki erre készül, és utána derül ki: nincs tej. Tudjunk róla, hogy van ez a lehetőség és kb. mennyi. Tehát tudjunk tervezni vele - amennyiben szükséges - pénzügyileg is.

Gyerekorvos nem ajánlotta a tejbankos tejet. Főleg a minőségét kifogásolta, plusz, ha berendeljük, akkor megadott időpontban ott kell lenni. Kismama nyilván nem tud oda menni, hisz lábadozik, kispapának meg van épp 10 000 dolga, és ez nem egyszeri alkalom! Ergo később melóhelyről hiányozni kell emiatt is. Akinek kötött munkája van, a szülés utáni szabi után nem fog tudni elmenni, és ha nincs más szülő ismerős, akkor meg van lőve. És ez nem oldja meg, hogy anyának legyen saját teje, meg a minősége se állítólag jó, tehát marad a tápszer. De ha ciciből nem jön, vagy befelé áll a bimbó, a pici egy idő után felhagy a szopással, hisz minek, ha nem kap jutalmat, azaz anyatejet (pavlovi reflex). Így fontos, hogy mielőbb beinduljon a tejtermelés! Tehát igenis, szükséges a mellszívó, ha természetes úton nincs. Ráadásul az anyatej mellett a picit a cici megnyugtatja, és elősegíti a jobb, szorosabb baba-mama kapcsolat kialakulását is.