{"hideHeader":false,"hideFooter":false,"bodyClass":"u-body u-xl-mode","bodyStyle":"","localFontsFile":"","backToTop":"\n","popupDialogs":"\n"}

A szoptatásbarát babaetetésről

A cumizavar elkerülésére a legtöbb védőnő és szoptatási szaktanácsadó figyelmezteti az újdonsült édesanyákat. Egyre inkább köztudott, hogy a kisbabák könnyen elszoknak a szopástól, ha cumisüvegből próbáljuk meg etetni őket. Ha nem tudod minden esetben mellről táplálni a babát, célszerű olyan eszközzel itatni, ami nem zavarja meg a természetes szopási viselkedését. Azonban sokféle babaetető eszköz kapható, amelyek közül nem mindegyik felel meg a feladatra.

Pontosan mi okozza a cumizavart?

A kérdés megválaszolásához előbb tisztában kell lenni azzal, mi okozza a cumisüveg és mell közti váltás zavarát. A kiváltó ok az, hogy a cumikból szinte akadálytalanul ömlik a folyadék, így a kisbabának egészen más technikával kell innia belőle. Ahhoz, hogy a tej ne folyjon, a nyelvével el kell zárnia a cumi nyílását, hogy nyelni tudjon. Ezzel szemben az anyai mellből csak akkor jön a tej, ha kisbaba erősen megszívja. Ezért az idejekorán cumisüvegből etetett baba a mellre visszakerülve megzavarodik, és nem érti, miért nem jön a tej. Ilyenkor sokszor a mama sem érti, miért sír a baba szoptatáskor. Ha te is kétségbeesetten kérdezed, hogy miért nem fogadja el a mellem, az ok lehet a cumizavar.

Akkor miből etessünk?

Nincs olyan, hogy cumisüveg cumizavar ellen: vagy olyan „cumit” választunk etetésre, ami csak akkor engedi át a folyadékot, ha erősen szívja a baba, vagy más alternatív lehetőségek után kell nézni. A boltokban rengeteg cumiszerű eszköz kapható, ami azt hirdeti magáról, hogy természetes érzésű, szilikonból készült, lágy, vagy valamilyen módon az anyai mellhez hasonlatos, ezek a tulajdonságok azonban nem feltétlenül jelentik azt, hogy nem szoktatják le a kisbabát a szoptatásról. A cumiformájú etetők esetében csak a szelepes cumik teljesítik a feladatot, mint amilyen a Medela Calma is. Megelőzés szempontjából a legjobb, ha már az első etetéseknél az alternatív eszközöket választjuk, mert a már kialakult cumizavar kezelése nehezebb, mint megelőzni azt. Fontos tudni, hogy cumizavar kialakulásában a játszócumi is szerepet játszhat.

A szakemberek leggyakrabban a poharat javasolják (például fekvőbetegek itatására kifejlesztett svéd itatópohár), de a kiskanalas etetést is ajánlják. Ezek a módszerek egészen más nyelési technikát igényelnek, mint a szopás vagy a cumisüveges etetés, így a kisbaba nem köti össze egymással a szoptatást és az alternatív módszert.

A bababoltokban lehet kapni kifejezetten kisbabák számára készült poharakat. Lehetőleg BPA-menteset és olyat válassz, ami kibírja a forralást vagy a gőzfertőtlenítést.

ARDO Easy Cup

Az ARDO Easy Cupja fedeles, jól záródó babaitató pohár, így ha a baba nem itta ki az egészet, egyszerűen lezárhatod, és akár a táskádba is elteheted.

ARDO EasyCup babaitató pohár


Palack és kiskanál egyben: a Materni Flow Cup

Aki körülményesnek találja a poharat vagy a kiskanalat, Flow Cuppal is etetheti a kisbabát, ami a Medela Soft Cup megfizethetőbb alternatívája. Ez az eszköz tulajdonképpen átmenet a cumisüveg és a kanál között: a cumi helyett egy puha, kiskanálra hasonlító etető található a palack tetején. Ha összenyomjuk a lágy anyagú etetőfejet, a végén lévő kanálkába folyik belőle a folyadék. Mivel a Flow Cupot egy cumisüveghez hasonlóan kell tartani, az etetés számodra is egyszerűbb lesz.

  Materni FlowCup önadagolós babaitató kanál  Materni FlowCup önadagolós babaitató kanál