{"hideHeader":false,"hideFooter":false,"bodyClass":"u-body u-xl-mode","bodyStyle":"","localFontsFile":"","backToTop":"\n","popupDialogs":"\n"}

Koraszülöttek táplálása - a Melletted a Helyem egyesület videója

A Melletted a Helyem Egyesület folytatja ismeretterjesztő videósorozatát a koraszülöttek ellátásáról. A szervezet Youtube-csatornáján a PICifilmek névre keresztelt sorozat már az ötödik résznél jár, ami ezúttal kifejezetten az anyatejes táplálással foglalkozik – szopásra képtelen koraszülöttek esetében is.


Az anyatej megmenthet egy koraszülöttet

A videó bevezetőjében felhívják a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára -a koraszülött babák esetében ugyanis az anyatej sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint az időre született babák esetében. Az anyatejjel táplált koraszülöttek védettebbek a koraszülöttséggel járó leggyakoribb betegségek ellen, így sokkal jobb eséllyel indulnak. Dr. Gárdos László, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezető főorvosa hangsúlyozza, hogy tudatosítani kell az édesanyákban, hogy a tejükkel megmenthetik a kisbabájukat.

Kevés az előtej, de az is hasznos!

A videóban hallhatjuk nyilatkozni Dr. Sztahovits Petra gyermekgyógyász szakorvosjelöltet és IBCLC szoptatási szaktanácsadót az előtej fontosságáról. Sok édesanya fél, hogy nem lesz elég teje, elégedetlen a tej láthatóan kevés mennyiségével. A szoptatási szaktanácsadó kitér arra, hogy a mennyiség az első napokban még nem fontos, hiszen a nagy mennyiségű tejjel a csecsemő elsőre nem is tudna megbirkózni, és mert az a pár csepp előtej inkább egyfajta védőoltásként működik: az újszülött bélrendszerének a fejlődését indítja meg, ezért az a picike adag is nagyon értékes.

A koraszülöttek gyakran csak fejés segítségével kaphatnak anyatejet!

Mivel a koraszülött kisbabák gyakran szopni képtelenek, különösen fontos, hogy az édesanya a szülés utáni pár órán belül megkezdje a fejést! A kisbaba kiváltotta inger hiányában a fejés az egyetlen lehetőség a tejtermelés beindítására és fenntartására – a baba számára pedig esély az anyatejhez jutáshoz. Ideális esetben a szülés után 6 órán belül meg kell kezdeni a fejést, amit a szaktanácsadó 2-3 óránként javasol.

A fejéssel feladatot kap az anya a gyermek körül – csökken a tehetetlenség érzése

Andrek Andrea pszichológus a videóban hangsúlyozza, hogy az anya számára a koraszüléssel járó tehetetlenség érzése stresszel jár, ami rossz hatással van a tejtermelésre. A sürgő-forgó orvosok között az édesanya úgy érezheti, nincs feladata, csak szemlélője a gyermeke körül zajló eseményeknek. Az anyatej fontosságának tudatosításával azonban a fejés fontos feladattá válik számára, így megtalálja a helyét a kisbaba ellátásában.

Fontos elsajátítani a kézi fejés technikáját is!

Az első pár napban, amíg még nem lövell be a tej, érdemes kézzel fejni. Ez akkor is jó választás lehet, ha nem biztosított a fejéshez szükséges áramforrás, vagy nincs lehetőség az eszközök fertőtlenítésére. A videóban 7:40-nél láthatjuk a kézi fejés technikáját egy mellmodellen.

A kenguruzás fontos

A kengurupozíció alkalmazása a koraszülött-ellátásban kiemelkedő jelentőséggel bír. Ebben a testhelyzetben a kisbabát a mama meztelen mellkasára helyezik, hogy a bőrük összeérjen. Ha a kisbaba naponta több órát az édesanya mellkasán tölt, az csökkenti a stresszt, és olyan hormonokat szabadít fel az édesanyánál, amik serkentik a tejtermelést. Ebben a pozícióban a kisbaba is könnyebben megtalálja magától az anyai mellet, és visszaszoktatható a szopásra.

A család, de főleg az apa támogatása nélkülözhetetlen

Dr. Méder Ünőke neonatológus úgy nyilatkozik, hogy az apák támogatásán is múlik a szoptatás sikeressége- a támogató környezet biztosítása növelik az anya biztonságérzetét.