Mit tehetsz, ha fáj a szoptatás? - az internet legjobbjai

 

Ha szoptatás közben fájdalmat tapasztalsz, azt leggyakrabban a kisbaba helytelen mellre tétele okozza. Sok kismama panaszolja, hogy a szoptatás fájdalmat okozott, kisebesítette a mellbimbóját, annyira, hogy képtelen szoptatni. Ilyenkor mellszívó segítségével folytatja az anyatejes táplálást addig, amíg a bimbó meg nem gyógyul. Azonban ha ezután sem sajátítjuk el a helyes mellre tételt, könnyen ugyanígy járhatunk. 

A helyes mellre tétel könnyen tanulható. Az interneten rengeteg cikk foglalkozik a témával, és még több videót találunk. Ezért összeszedtünk ötöt a helyes mellre helyezésről és kielemeztük őket- igyekeztünk a leginformatívabbakat összeválogatni.

 

Minden videóból kiemeltünk egy-egy fontos részletet. Mindegyik az általunk legfontosabbnak tartott résznél indul, azonban érdemes őket végignézni, mert a legtöbből angoltudás nélkül is könnyedén lehet okulni.

A helyes mozdulat

A leggyakoribb hiba, hogy a kisbaba az ajkával szívja a mellbimbót, esetleg csak a csúcsát, akár egy szívószálat. A helyes mellre tétel a Fit Pregnancy videóján látható 00:50-nél. Ezen jól látszik, hogy a mellbimbó a kisbaba orra felé mutat, a mama pedig megvárja, amíg a kicsi nagyra tátja a száját, mintha ásítana – ekkor egy határozott mozdulattal ráhúzza a kisbabát a mellbimbóra. Profi!

A videó elején Corkey Harvey, a PumpStation and Nurtury tulajdonosa szemléletes példát hoz a szájnyitás mikéntjére: pont úgy kell a baba szájába tenni a mellet, ahogyan mi felnőttek is ráharapunk egy nagy, ízletes szendvicsre: hatalmasra tátott szájjal, a finom falatot először az alsó állkapocshoz érintve: a babának is először az alsó állkapcsa érintkezik a mellel, ezt követi rögtön a felső állkapocs.

A videóban a helyes kéztartást is láthatjuk 3:03-nál: a kéz a baba fejének tövénél, a hüvelykujj a baba egyik füle mögött, a többi ujj a másik fülön helyezkedik el.

Mellre helyezés szemléletesen

A tartalom összeválogatásánál igyekeztünk olyan videókat keresni, amelyeken valódi szoptatási helyzeteket láthatunk igazi kisbabákkal az anyai mellen, a The Yellow Nursery videója azonban annyira informatív és szórakoztató, hogy az esetében kivételt tettünk. 

 

 

A videóban 9:45-nél kezdődik az a rész, ahol K. Whitteker szoptatási szaktanácsadó bábokkal szemlélteti a helyes mellre kapást: egy kitömött plüss mellmodell és egy kisbabát mintázó zoknibáb segítségével. Előbb megmutatja a helytelen, szívószálszerű szopást, majd a helyes mellre tételt, amikor a kisbaba-báb a bimbóudvar nagy részét is a „szájába veszi.”

 

Whitteker nem fél segítségül hívni a mimikáját a magyarázathoz: többször is, már-már eltúlozva leejti az állkapcsát, akár a rajzfilmfigurák, jelezvén, mire kell figyelnünk. Whitteker az összesen 22 perces videóban végig ezzel a pedagógusokra jellemző türelemmel és lelkesedéssel osztja a tanácsokat. Tetszeni fog azoknak, akik szeretik a kicsit szájbarágósabb magyarázatokat.

 

 

 

 

De miért is ennyire fontos ez?

A kérdésre a legegyértelműbb választ a SickKidsInteractive videójában találjuk meg. Ebben a videóban 9:15-nél kézi fejés segítségével szimulálják a helyes és a helytelen mellre kapást: a kismama először a kézi fejésre jellemző masszírozó mozdulatokkal nyomkodja a mellbimbót, amelyből egy csepp tej sem jön. Majd az ujjait hátrébb, a bimbóudvarra helyezve is elvégzi ugyanezt a mozgást, melyre válaszként a tej sugárban kispriccel a tejcsatorna-nyílásokból.

Ebből is látszik, hogy ha a kisbaba a szájával csak a mellbimbót szopogatja, nemcsak fájdalmat okoz az édesanyjának, de tejhez is alig jut. Ez pedig hosszútávon a tej apadásához vezethet – hiszen a tej így nem tud kiürülni. A kisbaba így akár észrevétlenül is éhes maradhat.

 

 

A videó többi részeiben a szoptatási testhelyzeteket is érdemes megfigyelni, illetve pozicionálási technikákat is láthatunk – megtudhatjuk belőle többek között azt, hogy ha rosszul helyeztük el a babát, nem a mell pozícióját, hanem a baba testhelyzetét érdemes korrigálni, és hogy fontos, hogy a kisbaba válla, hasa és csípője egy vonalban legyen, és a mama felé forduljon – így a legkönnyebb nyelnie.

 

 

Honnan tudhatjuk biztosan, hogy a kisbabát megfelelően helyeztük el?

Ha a kisbabát sikeresen mellre tettük, pár egyszerű jelből megállapítható, hogy megfelelő-e a pozíció. A Global Health Media Project videója a mellre helyezésről talán a legjobb, ahol többször is láthatjuk a helyes mozdulatot sokféle formájú mellen és mellbimbón, néha egészen pici, alig egyórás újszülöttekkel.

6:33-nál egy gyönyörű közelivel szemléltetik a helyesen mellre tett csecsemő jellemzőit:

   

   

      • a bimbóudvar területéből sokkal nagyobb rész látható a baba felső ajka fölött, mint alatta, 

      • a kisbaba alsó állkapcsa érinti a mellet, 

      • az orra szabadon van, 

      • a kisbaba alsó ajka kifelé fordul, de gyakran nem is látható, mert szinte „elvész a mellben”. 

   

   

Ezután a helytelenül mellre tett csecsemő bemutatása következik. Bár A Global Health Media Project videói elsősorban egészségügyi dolgozók számára készültek, érdemes őket nézegetni leendő anyukáknak és olyanoknak is, akik már szültek. A felvételek értékes információtartalmuk mellett naturálisak és gyönyörűek: a föld minden szegletéből, minden rasszból láthatóak bennük szoptató, szülő édesanyák. A diverzitás és a szép felvételek bemutatják, hogy az anyává válás fontos mozzanatai a világ minden pontján azonosak.