{"hideHeader":false,"hideFooter":false,"bodyClass":"u-body u-xl-mode","bodyStyle":"","localFontsFile":"","backToTop":"\n","popupDialogs":"\n"}

Hogyan szabaduljunk meg a tejcsatorna-elzáródástól, tejkőtől?

A laktáló mellben a tejkő és az eltömődött tejcsatorna a mell gyulladását okozhatja, ezért fontos mielőbb megszüntetni ezt az állapotot. A Journal of Human Lactation weboldalán egy 2014-ben megjelent tanulmányban publikálták egy kínai módszer, az SSRMT leírását, melynek segítségével kíméletesen megnyithatók az eltömődött tejcsatornák. Az SSRMT jelentése „Six Step Recanalisation Manual Therapy”, vagyis hatlépéses kézi rekanalizációs terápia

A módszer tesztelését 3497 olyan páciens bevonásával végezték, akik eldugult tejcsatornáktól, és ezek körül kialakult duzzanatoktól szenvednek. Minden egyes beteget átfogó vizsgálatnak vetettek alá, ami magában foglalta az esetlegesen szükséges ultrahangvizsgálatát is az emlőnek. Kizáró kritériumnak számított az emlődaganat, gyulladásos, fertőzéses állapotok.

A tanulmány részletesen kitér arra, hogy az eldugult tejcsatornájú páciensek gyakran szenvednek komplikációktól, mint a bőr kidörzsölődése és duzzanatok, és ennek oka többnyire a helytelenül végzett mellmasszázs. Az SSRMT esetében ezeknek a szövődményeknek elenyésző a kockázata, és a legtöbb páciens jól tolerálja. A technika lényege, hogy a mellre kifejtett erőteljes nyomás csak a legutolsó lépés, mely a tej kiürítésére szolgál, így kisebb megterhelést jelent az emlő szöveteinek.

Az SSRMT lépései képekben:

Tejcsatorna elzáródás kezelése

A) Készítsen elő két steril törölközőt. B) Tisztítsa meg a tejcsatornák kivezető nyílásait. Nyújtsa meg a mellbimbót egy kézzel és mélyen tisztítsa ki. C) A mellbimbó kezelése: fogja meg és húzza a bimbót az ujjak pozíciójának változtatásával. D) Nyomja és masszírozza a bimbóudvart az ujjak pozíciójának változtatásával. E) Fejtsen ki erőteljesebb nyomást az emlőre a tövéből kiindulva a bimbó felé, hogy kiáramoljon a pangó tej. F) Ellenőrizze, hogy nem maradt-e tapintható csomó az emlőben: a középső 3 ujjával tapintsa át a mell minden négyzetcentiméterét még megmaradt pangó tej után kutatva.

Az SSRMT módszer alkalmazását 2-3 napon belül kétszer javasolják. A vizsgált esetek 91,2%-ában már az első alkalmazása hatásos volt, a fennmaradó esetekben meg kellett ismételni a kezelést, mellyel már 98,8%-os javulási arányt tudtak elérni.

Forrás:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0890334414532314