A fejés higiéniája A-tól Z-ig

Csakúgy, mint egy cumisüveg esetében, a mellszívónál is fontos a higiénia, hiszen a szívókészlet alkatrészein folyik át a tej, amit majd később a babának adsz. A tisztítás mikéntje azonban nem csak a higiénia miatt fontos: ha megfelelően tisztítod a szettet, tovább fog szolgálni téged.

Mivel úgyis sok dolgod van a baba körül, fontos, hogy ne végezz plusz munkát: A szívókészletnek nem minden részét kell fertőtleníteni és mosogatni, csak a tejjel érintkező alkatrészeket. Ezek minden használat után alapos mosogatást kívánnak, naponta egyszer pedig fertőtlenítést.

Mit kell mosogatni és mit nem?

Hogy melyek a tejjel nem érintkező alkatrészek, azt mellszívója válogatja, de a legtöbb esetben a szilikoncső már nem érintkezik anyatejjel; csak akkor szükséges mosogatni, ha tejcseppeket veszel észre benne, de jó esetben ez nem történik meg. A csőbe amúgy sem jó, ha nedvesség kerül, mert azt nehéz mosás után megszárítani, és a vízcseppeket felszívhatja a motor. 

Tejjel (jó esetben) nem érintkező alkatrészek (balról jobbra: Medela Lactina, Medela Symphony, ARDO és Horigen):

 

Ezeket az alkatrészeket csak akkor kell tisztítani, ha tejcseppeket veszel észre a csőben. Ebben az esetben azonban végére kell járni, miért került tej a csőbe, mielőtt újra használnád a készüléket. A Medela mellszívóknál ezt a szelep elhasználódása okozza, míg az ARDO vagy Horigen mellszívóknál a membráncsésze sérülése vagy rossz behelyezése.

Tejjel érintkező alkatrészek:

Mosogatás

A tejjel érintkező alkatrészeket minden használat után mosogatni kell. A mosogatás előtt a szívókészlet minden egyes alkatrészét a képen is látható módon el kell választani egymástól, sose összerakott állapotban mosogasd! Mindig használj mosogatószert! Sok édesanyától halljuk, hogy az anyatejes eszközöket csak elöblíti, hiszen „abban csak anyatej volt”, így azonban az anyatej zsírja vékony, szabad szemmel nem látható rétegben ott marad a műanyagon, ezt pedig szeretik a baktériumok. A mosogatáshoz lehetőleg használj cumisüvegek mosogatására kifejlesztett mosogatószert: ezek sokkal kevésbé tapadékonyak, mint azok a mosogatószerek, amiket az odaégett zsíros, pörköltszaftos edényekre fejlesztettek ki. Pl.: a Csepke cumisüveg-mosószere illat- és színezékmentes, könnyen öblíthető.

Fertőtlenítés

Az anyatejjel érintkező alkatrészeket naponta egyszer fertőtleníteni kell. A fertőtlenítésére semmiképpen ne használj DDAC-tartalmú fertőtlenítőfolyadékot, mert az anyatejbe kerülve nem tesz jót a kisbabának. A fertőtlenítés legtisztább módja a forralás, vagy a forró gőzzel történő fertőtlenítés. A mikróban használható gőzfertőtlenítő műanyag dobozok, gőzsterilizálók és mikrós gőzfertőtlenítő tasakok is mind kiválóak erre a célra.( pl. ARDO Easy Clean gőzfertőtlenítő tasak) A gőzfertőtlenítést mindig a gőzfertőtlenítésre használt eszköz használati utasítása szerint végezd. Ha forralsz, mindig a még hideg vízbe tedd bele az alkatrészeket, és a vízzel együtt forrald fel. Tipp: ha törölközőből vagy vászonpelenkából készült kis batyuba teszed az alkatrészeket, nem érnek hozzá a forró edény falához. A forraláshoz, gőzfertőtlenítéshez lehetőleg adj a vízhez egy kevéske ecetet vagy citromsavat, ezzel megelőzheted a vízkőlerakódást.  

Aranyszabályok

Mindig alaposan moss kezet!
A megtisztított szívókészlethez csak alapos kézmosás után nyúlj hozzá, a fejéseket mindig előzze meg egy kézmosási rituálé.

Mindent szedj szét!
A szett minden részét külön kell tisztítani, ezért a mosogatáshoz mindent alkatrészt el kell választani egymástól, különben tej- vagy vízkőlerakódás képződhet az illesztésekben. Egyes esetekben gőzfertőtlenítéskor a műanyag alkatrészen rajta hagyott gumialkatrész megolvadhat, mert a két anyag máshogy veszi fel a hőt. Ez történik például a Lactina mellszívó dugattyúján található fehér szabályozógyűrűvel.

Különítsd el a szivacsot!
Mit sem ér a cumisüveg-mosogatószer, ha ugyanazzal a szivaccsal mosogatod az anyatejes alkatrészeket, amivel a kávésbögrédet vagy a főzelékes tányérodat. Az anyatejes alkatrészekhez használt szivaccsal ne mosogass semmi mást, és ne is add kölcsön másnak!

Használj kefét!
A tölcsér belsejét nehéz kimosni. Ehhez érdemes a háztartási boltokban is kapható kicsi drótkefét használni, amit meg is hajlíthatsz, hogy elérd a hajlatokat. Az ARDO kifejezetten erre a célra kínál tölcsértisztító kefét is.

 

Vigyázz a szelepre!
Fokozottan kell figyelni a szívófej alján található pici szelepre, melyen keresztül a tej a palackba folyik. Ez általában egy madárcsőrre emlékeztető apró gumiszelep, vagy egy műanyagszelep, melyen egy pici, kerek gumimembrán engedi át az anyatejet. Ezeknek az alkatrészeknek az apró, gyakran szabad szemmel nem is látható sérülései, és a felületükön képződő mikroszkopikus vízkő- vagy tejlerakódás is befolyásolni tudják a szíváserősséget. Ezért a szelepet mindig távolítsd el a tisztításhoz, soha ne összerakott állapotban mosogasd. Ezt a részt ne tisztítsd soha kefével, ne dörzsöld, csak folyasd át mosogatószeres vízzel, esetleg finoman ujjbeggyel átsimogathatod a mosóvízzel.  

A különálló műanyagszelepből és kis kerek membránból álló szelepet mindenképpen szedd szét. A gumimembrán patentját mindig óvatosan fordítsd ki a helyéről, és úgy vedd le, nehogy megnyúljon. Ez fontos, mert a megnyúlt szelepmembrán rosszul zár, ami csökkenti a szívóerőt, illetve "lifeg" használat közben, ez a mozgás pedig felhabosíthatja a tejet, ami így könnyen a csőbe kerülhet.

A fehér, csőr formájú szelepet a legcélszerűbb kiskanállal kifeszíteni a helyéről ahelyett, hogy a csőrénél fogva húznád. Így sokkal tovább megtartja majd a formáját.