{"hideHeader":false,"hideFooter":false,"bodyClass":"u-body u-xl-mode","bodyStyle":"","localFontsFile":"","backToTop":"\n","popupDialogs":"\n"}

Miért nem sikerül tejet fejnem? - 8+1 ok, amivel gyakran találkozunk

Itt a blogon nem győzzük eleget hangsúlyozni, mekkora tévhit az, hogy kizárólag mellszívó erősségén múlik a fejés sikeressége. Minden héten többször is találkozunk olyan anyukával, aki azt kéri, adjunk neki egy "erős" mellszívót. Ám mellszívóink maximális vákuumereje minden esetben 250-300 Hgmm között mozog, ezért nem is releváns erősségük szerint osztályozni őket.

Ez a maximum vákuum nem véletlen, hanem egy balesetvédelmi szabályozás, ugyanis ennél erősebb vákuum sérülést okozhat a mellben. Valóban léteznek mellszívók 300 Hgmm-nél is erősebb vákuummal, ezeket a fenti okból nem forgalmazzuk. 

Amikor valaki azt mondja, hogy "erős" mellszívóra van szüksége, a mögött általában az van, hogy a korábbi mellszívója nem vált be, és az első gondolata az, hogy a készülék nem szívott elég erősen. Valójában azonban a sikertelen fejés számos más okra vezethető vissza, amelyeknek a gép oldaláról fokozatskálákhoz, sebességhez, vákuummintázathoz vagy rosszul megválasztott tölcsérmérethez lehet köze, az anya oldaláról pedig a mell vagy a mellbimbó anatómiájához, esetleg a szoptatáshoz kapcsolódó problémájához.

Ha korábban már próbáltál fejni mellszívóval, de sehogysem akart sikerülni, annak több oka is lehet. Lássuk a sikertelen fejések okait!

#1 Valóban nem megfelelő a szívóerő

Egyes mellszívók valóban nem képeznek elegendő vákuumot hiba miatt, vagy gyárilag. Hogy a mellszívódnak pontosan mekkora a maximális vákuumereje, azt a használati utasítás technikai adatai között találhatod meg. Ezt azonban csak orvostechnikai eszköz minősítésű gépeknél kötelező feltüntetni, más esetben - ha a mellszívó egyszerű háztartási gépnek minősül - a gyártó nem köteles feltüntetni ezeket. Ha arra gyanakszol, hogy a mellszívód nem teljesíti a használati utasításban foglalt maximális vákuumot, vagy nem találsz erről információt, akkor mellszívó szervizben vagy egyes bababoltokban kérésre megmérik neked vákuummérővel.

#2 Túl kicsi a tölcsér mérete

A túl kicsi tölcsér egyértelmű és nagyon könnyen felismerhető probléma, mert a mellbimbó hozzádörzsölődik a tölcsér falához. Sokaknak azért apad el a teje, mert a fájdalmat a fejés velejárójának tekintik, és ennek ellenére folytatják. Mások csalódottan felhagynak a fejéssel, és nem próbálkoznak vele többet. Ilyenkor mindenképpen kérj segítséget! 

#3 Túl nagy a tölcsér mérete

A túl nagy méret nem feltétlenül okoz fájdalmat, nehézkes tejfolyást viszont igen. Emiatt a túl nagy tölcsér gyakran nem derül ki a mama számára, hiszen nem feltétlenül érzi kellemetlennek tőle a fejést, azt viszont érzékeli, hogy valami nem működik megfelelően. Ilyenkor nehezebb rájönni, hogy valójában a tölcsérméret a ludas. 

Ha szeretnéd ellenőrizni a tölcsér méretét, kattints ide!

#4 A fejés során megduzzad a mellbimbó

Előfordul, hogy fejés közben a vákuum hatására a mellbimbó ödémásodik, megduzzad annyira, hogy a tölcsér már kicsi lesz neki. Ez nemcsak a szívóerőn, de alkati sajátosságaidon is múlik.

Ha úgy találod, hogy a mellbimbód hajlamos a fejés végére annyira megduzzadni, hogy már hozzádörzsölődik a tölcsér falához, két dolgot tehetsz. Választhatsz eggyel nagyobb tölcsérméretet, vagy érdemes megfontolni egy olyan mellszívó használatát, aminek lágy szilikontölcsére van. Vannak olyan szilikontölcséres mellszívók is, amik a szívás hatására összehúzódnak, ugyanúgy, ahogy a kisbaba szája is gyengéden megszorítja a bimbót és udvarát. Ez a ráfogás segíthet mérsékelni az ödémásodást.

#5 Nem megfelelő a tempó

Evidensnek tűnik, hogy ha nem sikerül tejet kifejni, emeled a vákuumot. Azonban, ha így teszel, akár fájdalmat is okozhatsz magadnak. Ha már a legerősebb vákuumot használod, ami még kényelmes neked, állj meg, és inkább lassíts a sebességen. Elképzelhető, hogy a ritmus, amit használsz, nem tartja ki elég hosszú ideig a vákuumot ahhoz, hogy a tej végigáramoljon egészen a mellbimbó csúcsáig, ilyenkor pedig a lassítás segíthet. Amikor csak tehetjük, azt tanácsoljuk, hogy az alacsony vákuumhoz társuljon mindig gyors tempó, a magas vákuumhoz pedig lassabb.

#6 Elhasználódott a szelep

A szelep elhasználódása ránézésre nem mindig egyértelmű, azonban könnyen ronthat a vákuumképzésen, ha megnyúlt, vízkőlerakódás vagy pici szakadás van rajta. Próbáld ki, hogy letekered a palackot a szívókészletről, és befogod/összeszorítod a szelepet. Ha ettől erősebb lesz a vákuum, akkor szelepet kell cserélni.

#6 Szűk tejcsatornák

Minél vékonyabbak a tejcsatornák, annál lassabban folyik ki rajtuk a tej. Gondolj bele: ha tűvel lukat szúrsz egy papírpohár aljába, csigalassúsággal fog kifolyni belőle a víz. Ha viszont ceruzával teszed ugyanezt, a folyamat villámgyorsan lezajlik. Ebben az esetben érdemes lassú, hosszabban kitartott vákuummal fejni. Ehhez lassú fokozaton használható mellszívóra lesz szükséged, és előfordulhat, hogy kézi rásegítés is kelleni fog. Fejés közben szabad kezeddel finoman préseld meg, masszírozd a melledet, hogy jobban áramoljon a tej.

#7 A tölcsérben megáll a tej

Ez a probléma annyira ritka, hogy nem is nagyon található magyarázat rá az interneten. Akkor fordul elő, ha a mell annyira kicsi, hogy nem tölti ki a tölcsér szoknyarészét, így a mellbimbó be sem lép a szívófej csatornarészébe, a tej pedig a mell mellett, a tölcsérben kezd el összegyűlni. Ugyanez előfordulhat lapos mellbimbónál is, ha a bimbó annyira lapos, hogy nem  vagy csak alig nyúlik be a tölcsér csatornarészébe.

Ha a legkisebb tölcsér sem válik be, az egyetlen, ami segíthet, ha Horigen mellszívót választasz. Ezek a tölcsérek extrém kicsi mellbimbóra is jók, a vákuum hatására pedig összehúzódnak, rásimulnak a mellre, finom nyomással segítve a tej áramlását. Ha ezzel a problémával küzdesz, mindenképpen érdemes megtanulnod a kézi fejést is.

#8 Rossz összeszerelés

A rossz összeszerelésről leginkább az árulkodik, ha sziszegést hallasz a szívókészletből, valami szelel.

Ellenőrizd az összerakást a használati utasítás szerint! Meglehet, valami nincs jól összedugva, rátekerve. Egyes mellszívóknál már az is vákuumvesztést okozhat, ha a szilikoncső csatlakozódugóját nem nyomják bele teljesen a motor kimenetébe, de a kupak túlcsavarása, a szűkítőbetét rossz behelyezése is okozhat problémát.

Ha bizonytalan vagy, hívd fel ügyfélszolgálatunkat: a legtöbb ilyen problémát telefonos távsegítséggel is meg lehet oldani anélkül, hogy be kellene jönnöd a szervizbe, és nélkülöznöd kellene a mellszívót.

+1 Nem váltódik ki tejleadó reflex

A tejleadó reflex az az izomösszehúzódás, ami a tejmirigyektől a mellbimbó felé préseli a tejet - ezt enyhe bizsergő érzés kíséri. Sokaknál szinte kispriccel a bimbóból a tej. Ha azt tapasztalod, hogy a készülék érezhetően szívja a tejet, azonban a tej csak ímmel-ámmal csöpörészik a melledből, az is elképzelhető, hogy ezt a reflexet nem sikerült kiváltani.

Ez nem mindig egyértelmű, mert a tölcsérben ez nem feltétlenül látszik tisztán, illetve nem mindenki érzi ennek a reflexnek a kiváltódását.

Egyes mellszívóknak van stimulációs módja a tejladó reflex kiváltására, pl. az ARDO Carumnak vagy a Medela Symphonynak, más készülékeknek meg nincs külön beállítása erre. Ez sajnos alkati kérdés is, és múlik azon, milyen a lelki kapcsolatod a géppel.

Ha a gépnek nincs stimulációs módja, próbáld meg először alacsony vákuumerővel, de szapora ritmussal használni: ez a mozgás hasonlít arra, amit a baba is ösztönösen csinál, hogy kiváltsa nálad ezt a reflexet.

Ha megindult a tej, már növelheted a vákuumot. Általános szabály, hogy a tejleadó reflex kiváltásáig szapora tempóval, alacsony szívóerővel fejjünk, utána pedig erősebb vákummal és lassabban.

Ha a készülék önmagában mégsem elég a reflex kiváltására, az még nem feltétlenül ok arra, hogy készüléket válts. Segíthet fejés közben a kisbaba látványa, hangja, érintése, illata is, de ha ezek nem lehetségesek, az is segíthet, ha egy képet nézegetsz a kisbabádról.

A fejés előtt és közben végzett mellmasszázs, a mellbimbó ingerlése kézzel szintén segíthet, és persze minden olyan tényező, ami a komfortodat szolgálja: egy meleg ital, kényelmes testhelyzet, nyugalom, a mellbimbó komfortját is növelheted egy kis mellbimbókenőccsel, de meleg borogatást is tehetsz a melledre fejés előtt.

Ha esetleg a tölcsérrel nem sikerült megbarátkoznod, egy kicsit meg is melegítheted használat előtt.