Melyik számodra a legjobb mellszívó? - avagy mi alapján válassz mellszívóink közül

Az ügyfélszolgálatunkra beérkező telefonhívásokban mindig visszatérő kérdés, hogy melyik mellszívót válassza kínálatunkból a mama. Bár a gépek bemutatásánál igyekszünk minél körültekintőbben elmondani, melyik készüléket milyen esetben javasoljuk, sokszor mégis szükség van a tanácsadásra. Ezért cikkünkben tisztába tesszük, hogyan kell mellszívót választani a problémádból kiindulva. Részletes, kimerítő elemzés következik.

Első körben el kell oszlatnunk azt az általános tévhitet, mely szerint a mellszívó akkor jó, ha erős. Ez az állítás sehogysem állja meg a helyét. Hetente többször is megkeresnek minket anyukák azzal, hogy olyan mellszívóra van szükségük, ami "nagyon erős". Valójában azonban az általunk forgalmazott vagy bérbeadott mellszívók maximális vákuumereje minden esetben 250-300 Hgmm között mozog, így pusztán az erősség alapján nem érdemes kiemelni bármelyiket. Ez a maximális vákuumszint egy balesetvédelmi előírás, ennél magasabb szívóerő sérülést vagy károsodást okozhat a mellben. Léteznek ugyan mellszívók ennél magasabb vákuummal, ezeket azonban érthető okokból nem forgalmazzuk. A választás előtt mindig azt kell feltárni, hogy miért is van szükséged mellszívóra, így már könnyebb megfelelő készüléket ajánlani.

Fun Fact: Az ARDO Carum kórházi mellszívó a memóriájában eltárolja, milyen fokozaton használták. Innen tudjuk, hogy az anyukák többsége közepes vákuumerővel fej. A maximális vákuumerő használata nagyon ritka.

Mellgyulladás, tejcsatorna-elzáródás 

A mellgyulladás állapota soha nem összetévesztendő a tejcsatorna-elzáródással. A tejcsatorna elzáródás önmagában még kezelhető mellszívóval és masszázzsal, mellgyulladás esetén azonban a mellszívó csak kiegészítő terápia része lehet, hiszen a tej lefejése csak a kiváltó okot szünteti meg, maga a gyulladás gyógyszeres kezelést igényel. Ha mellgyulladásról beszélünk, akkor az édesanya tejtermelése már megindult, így ebben az esetben nincs feltétlenül szükség arra, hogy a mellszívónak sok beállítható fokozata és stimulációs módja is legyen - ezek inkább akkor jelentenek előnyöket, ha a tejtermelés még nem stabilizálódott, vagy a tej mennyiségét szeretnénk szaporítani. Ebben az esetben inkább az a fontos, hogy a mellszívó stabil vákuummal fejjen, illetve legyenek alacsony fokozatai, vagy szenzitív üzemmódja, hogy az amúgy is fájdalmasan feszülő mellnek ne okozzon plusz terhelést. Alacsony, de stabil vákuummal kíméletesen meg lehet szüntetni az elzáródást, igaz, ebben az esetben a fejés hosszabb ideig tart. Az Ameda Elite kórházi mellszívó egy fokozatmentes készülék, aminek a vákuumereje nulláról indul, így ha úgy érzed, egészen alacsony vákuumot is beállíthatsz magadnak, a fokozatmentesség pedig nagyon kifinomult szabályozási lehetőségeket kínál, így a lehető leggyengédebben tudsz fejni. Az ARDO Carumnak szenzitív programja is van, kifejezetten az érzékeny, fájó mell fejésére, mellyel egészen alacsony vákuummal, lassan fejhetsz.

Részben vagy egyáltalán nem szop(tathat)ó kisbaba táplálása

Ha a kisbabát valamilyen okból egyáltalán nem lehet szoptatni, vagy naponta többször le kell fejned a teljes tejmennyiséget, akkor a legfontosabb szempont a mellszívó megbízhatósága. Ebben az esetben kórházi készülék használata javasolt, mert naponta több, vagy minden szoptatást fejéssel kell majd "pótolnod". Ez nemcsak a megfelelő mennyiségű tejtartalék képzése, de a tejtermelés fenntartása miatt is fontos, mivel a tejtermelés kereslet-kínálat elvén működik: ha nem ürül ki a tej, a termelés csökkenni fog. Ebben az esetben olyan gyakran kell fejni, ahogy a kisbaba is szopna, ami naponta 6-7 fejést is jelenthet. A kórházi készülékek nagy igénybevételre lettek tervezve, míg egy otthoni nem biztos, hogy hosszú távon tűrni fogja az extrém igénybevételt. Ha már elegendő tejed van, akkor általában megfelelő szokott lenni egy Medela Lactina, ami a kórházi mellszívók veteránja: a 80-as években alkották meg a dizájnját, és azóta is a legstabilabb vákuumú mellszívó. Ha azonban a tejtermelésed még nem stabilizálódott, vagy több tejet szeretnél, a választáskor figyelembe kell venni a tejszaporításra vonatkozó szempontokat is.

Tejtermelés beindítása, stabilizálása, tejszaporítás

A tej mennyiségének növelése sok tényezőn múlik, de a legfontosabb a mell rendszeres, legalább háromóránkénti kiürítése. Erre tulajdonképpen bármilyen mellszívó jó, aminek megvan a megfelelő vákuumereje. Azonban a tejtermelődés más tényezőkön is múlik, például azon, hogy mennyit érintkezel a kisbabával, mennyit van mellen, illetve hogy gyakran váltódjon ki a tejleadó reflexed. A tejleadó reflex az az izomösszehúzódás, ami a tejmirigyekből a mellbimbó felé préseli a tejet - ezt a reflexet általában a kisbaba váltja ki a szájával. Az intelligens, új generációs készülékek, mint az ARDO Carum vagy a Medela Symphony külön stimulációs móddal rendelkeznek, ami a fejés elején kettő percig tart. Ezekkel a mellszívókkal picit csalhatsz, ha újabb tejleadó reflexet váltasz ki a stimulációs móddal a fejés végén vagy közben: a sok-sok plusz inger pár hét alatt meghozza majd a várt emelkedést. Ezekkel a készülékekkel sok fokozat közül választhatsz, ezért könnyebb megtalálni a számodra legideálisabb beállítást, és az is számít, hogy a fokozataik közti átmenet kíméletes. A tejtermelés stabilizálásához pedig fontos szempont, hogy minél kellemesebbnek éld meg a fejést, és a komfortérzeted maximális legyen. A tejtermelés nőhet attól is, ha a két mell egyszerre kap ingert, így az is segít, ha két fejjel használod a készüléket, vagy szoptatás közben fejed a másik mellet.

Maradék tej fejése

Ha a szoptatások után megmaradt tejet szeretnéd eltartalékolni, nincs feltétlenül szükséged a legmodernebb mellszívóra. Nagy mennyiségű maradék tej esetén - például, mert a baba szoptatás közben elalszik, kicsit lusta - célszerű egyszerűbb kórházi mellszívót választani (Medela Lactina vagy Ameda Elite). Ha azonban a kisbabád annyira keveset szopizik, hogy csökken a tejtermelésed vagy nem tud stabilizálódni, inkább válassz a tejszaporításra ajánlott mellszívók közül (fentebb). Kisebb mennyiségű maradék tejhez - ha hatékonyan szopik a kisbaba, mégis marad egy kevés - érdemes otthoni készüléket választani (Horigen Tempo, Duett vagy ARDO Calypso). Ha pedig a baba olyan ügyesen szopizik, hogy a szoptatások után csak egészen kicsi tej marad, elég lehet egy kézi mellszívó (ARDO Amaryll) is. 

Fájó vagy kisebesedett mellbimbó

A mellbimbó fájdalmát sokminden okozhatja, a mellszívó kiválasztásának szempontjából azonban egy fontos tényező közös: hogy ebben az esetben rövid időre van szükséged a mellszívóra, amíg a mellbimbó meg nem gyógyul. Ezért, ha nem szeretnél nagy összeget áldozni rá, akkor érdemes egy lágytölcséres otthoni típusú készüléket bérelni (Horigen Tempo vagy Duett), de a kórházi gépek közül szóba jöhet még a szenzitív móddal rendelkező Carum, vagy az extrém alacsony vákuumon is használható Elite. Utóbbi kettőt masszázsbetéttel is kérheted. A fejés megkezdésével párhuzamosan ki kell deríteni azt is, hogy mi okozta a fájdalmadat /sebesedést, és megszüntetni az okot. A fájó mellbimbót általában a helytelen mellretétel okozza. Ezt mindenképpen ellenőrizd, és ha kell, sajátítsd el a helyes mellretételt. Fájdalmat okozhat még a kisbabánál nyelvfék vagy szájpenész is, ami egy gombás fertőzés a szájban - ezt szoptatási szaktanácsadó, védőnő vagy a háziorvos tudja megállapítani. Ha azonban mellszívó használatától sebesedett ki a mellbimbód, azt érdemes ellenőrizned, hogy jó-e a tölcsér mérete. Ideális esetben a fájdalom okának megszüntetése után csak addig kell a mellszívót használnod, amíg a bimbó meggyógyul, és ezután visszatérhettek a szoptatáshoz. 

Ez mind szép és jó, de sokallom a mellszívó bérlés árát.

Ezzel sokan vannak így, és ilyenkor fordul elő az, hogy az anyukák a lehető legolcsóbb alternatíva után kutatva kézi mellszívót vásárolnak, vagy használtan szereznek maguknak egyet. Ez a legrosszabb, amit tehetsz! A mellszívó szívókészlete intim higiéniai eszköz, a fogkefédhez hasonlóan nem továbbadható. Más anya tejével érintkezett, és nem tudhatod, mennyire körültekintően tisztították előtted. Egyes esetekben akár a motorban is lehet régóta megpenészedett tej, ahogy a szívókészlet alkatrészei között is megbújhat régóta ki nem mosott tejmaradék vagy vízkő. Ez nemcsak a higiénia miatt okozhat gondot: a szabad szemmel nem is feltétlenül láthatóan elkoszolódott, elhasználódott, karcos részek a szívóerőt is ronthatják! Ha sokat kell fejned, inkább válassz egy lábpedálos mellszívót. Saját tervezésű ComPad lábpedálunkat kifejezetten ilyen esetekre találtuk ki. A kis szerkezet egy Medela szívókészlettel működik. A lábpedál bérlése egyrészt pofátlanul olcsó, másrészt alkalmas nagy mennyiségek fejésére, akár naponta többször is, hiszen a lábad sokkal többet bír, mint a kezed. Így anyagilag jól jössz ki, és a kézi mellszívóval ellentétben nem kapsz ínhüvelygyulladást sem. A kézi mellszívót inkább kisebb mennyiségekre találták ki, ezért ha gyakran használod hosszú ideig, fájni fog a kezed. A felajánlott használt mellszívót lehetőség szerint kedvesen utasítsd vissza, vagy ha a lábpedálos megoldásban nem bízol, akkor is legfeljebb a motort fogadd el, és ahhoz vásárolj egy új szívókészletet.

Fontos megjegyezni, hogy a fent leírt problémák általában nem önmagukban fordulnak elő, hanem gyakran egymást okozzák, erősítik, például az alacsony tejtermelés oka leggyakrabban a nem szopó kisbaba vagy a fájó mellbimbó. Ezért mindig mérlegeld, mire van a leginkább szükséged, melyik az a készülék, amivel több problémádat is megoldhatod. 

Ha sikerült döntened, bérlési igénybejelentésedet itt adhatod le.