{"hideHeader":false,"hideFooter":false,"bodyClass":"u-body u-xl-mode","bodyStyle":"","localFontsFile":"","backToTop":"\n","popupDialogs":"\n"}

Hasadékos kisbabák anyatejes táplálása

Az ajak- vagy szájpadhasadékkal született kisbabák táplálása nem egyszerű feladat, ez függ a hasadék mértékétől, elhelyezkedésétől és attól is, hogy ajak- vagy szájpadhasadékról, esetleg mindkettőről van szó.

Mi az archasadék?

Az archasadék csak nevében hasadék; valójában arról van szó, hogy az arcot alkotó magzati nyúlványok, melyeknek a terhesség első trimeszterében össze kéne nőnie, nem találkoznak, rést hagyva a szájpadlásban, az ajakban, esetleg az arccsontban, a fogmederben. Az archasadékok sokfélék lehetnek, a szoptatást azonban legjobban az ajakhasadék és a szájpadhasadék befolyásolja.

Hogyan befolyásolja a szoptatást az ajakhasadék?

Az ajakhasadék - vagy nyúlajak - veleszületett fejlődési rendellenesség, ebben az esetben a felső ajak nincs összenőve egy- vagy kétoldalt. Ha az ajakhasadékhoz nem társul szájpadhasadék, a kisbaba általában sikeresen szoptatható, ám sok esetben az ajak körüli izmok össze nem növése miatt nem képes önerőből megfelelő mennyiséget szopni, és pótlásra szorul. Ennek ellenére a szakemberek javasolják a szoptatást, mert erősíti, fejleszti a száj körüli izmokat, ami optimálisabb feltételeket teremt a korrekciós műtéthez.

Hogyan befolyásolja a szoptatást a szájpadhasadék?

A szájpadhasadék - népiesen farkastorok - esetében a rés a szájpadláson húzódik végig, így az orrüreg és a szájüreg egybe nyílik, ezért a szájpadhasadékos kisbabák általában nem tudnak a szopáshoz megfelelő vákuumot képezni, és a folyadék a szájból az orrukba juthat. Ezért a legtöbbször ők szorulnak teljes mértékben alternatív táplálásra. Egyes esetekben megfelelő pozicionálással lehetséges lehet a szoptatásuk. 

A hasadékos baba szoptatása

Egy hasadékos baba táplálása többnyire különleges etetőeszközöket igényel, azonban nem teljesen biztos, hogy le kell mondanod a szoptatásról. Minél kiterjedtebb a hasadék, annál nehezebben megvalósítható a szoptatás, de megfelelő gyakorlat kialakításával sikerülhet. Ha szeretnéd megpróbálni a szoptatást, szoptatási szaktanácsadó bevonása mindenképp szükséges a szoptatási gyakorlat kialakításához, illetve érdemes felvenni a kapcsolatot más ajak- vagy szájpadhasadékos gyermekek szüleivel is.

A mellszívó használata

Amennyiben a szoptatás sikertelen, kisbabád táplálását a tápszeren kívül mellszívóval is biztosíthatod. Ebben az esetben fel kell készülnöd arra, hogy hosszú távon kell majd nagy mennyiségeket fejned, naponta több alkalommal, olyan sűrűséggel, ahogy a kisbaba is szopna. A kizárólagosan lefejt tejjel táplálásról már írtunk korábban. 

Ha részlegesen sikerül csak a szoptatás, a mellszívó ebben az esetben is fontos szerephez jut. Kiemelten fontos a mell kiürítése minden szoptatás után, mert a hasadékos kisbabák nem képesek önerőből hosszú ideig szopni, így nem ürül ki teljesen a mell, ami hosszú távon blokkolja a tej termelődését. A szoptatások előtt előfejés alkalmazása pedig a babának segíthet: a teljesen telített, feszülő mellből ugyanis nehezebb szopnia a kisbabának. A mellbimbóra kifejt pár csepp tej illata fokozhatja a kicsi kedvét a szopizásra. Ha a baba nem szopik eleget, a szoptatás végén kaphat lefejt tejet.

Mivel a hasadékos kisbabáknak nem mindig sikerül megfelelően stimulálniuk az anyamellet, fejés közben kulcsfontosságú lehet a masszázs is. A fejés közben végzett masszázs segíti a tej áramlását, és bizonyítottan növeli a tej mennyiségét! 

Előfordulhat, hogy a stressztől vagy a szoptatás hiányától kevesebb tejed termelődik, mint amennyi a baba szükséglete. Ilyen esetekre különböző tejszaporítási technikák léteznek. A tejtermelést serkentő teák, kapszulák segíthetnek, de önmagukban biztosan nem oldják meg a kérdést, ha nem ürül ki a tej rendszeresen. A legfontosabb a tej legalább háromóránkénti kiürítése - ha a kisbaba ezt nem tudja megtenni, akkor fejéssel megoldható. A tejmennyiség növelésére több fejési praktika is létezik.

A kisbaba etetése

A hasadékot záró műtét (vagy műtétek) előtt és után is más etetési módszerre lehet szükség. A szájpadhasadékos kisbaba a műtét előtt sem mindig etethető hagyományos módszerekkel, műtét után azonban lehetséges, hogy egy darabig csak szondával lehet táplálni. Mivel az archasadékok mértéke és elhelyezkedése változatos lehet, az etetés módjáról általában az orvos dönt.

Materni Flow cup - kiskanál helyett

Ha kiskanalas etetésre van szükség, talán praktikusabb Materni Flow Cuppal etetni a kisbabát. Ennek az etetőeszköznek a fején cumi helyett egy puha kanál található, amibe az etetőfej összenyomásával adagolhatod a folyadékot, így sokkal kevésbé körülményes az etetés, mintha edényből kanalaznád a kicsi szájába a tejet.

Materni FlowCup önadagolós etetőkanál  Materni FlowCup etetőkanál használat közben