Ha kizárólag lefejt anyatejet kap a gyermek - miértek és hogyanok

A bérbeadás során sok olyan kismamával találkozunk, akik úgy juttatják anyatejhez a kisbabájukat, hogy mellszívóval fejik le a teljes tejmennyiséget. Sokan azért döntenek így, mert számukra a szoptatás egyáltalán nem lehetséges, de más indíttatás is vihet egy édesanyát erre az útra. 

Ezzel a módszerrel az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó külföldi oldalak már külön témaként foglalkoznak: exclusive pumpingnak hívják, röviden pedig eping néven hivatkoznak rá. Kizárólag lefejt tejjel etetni a kisbabát nem könnyű – hogy az eping gyakorlatának kialakítása milyen nehézségekbe ütközik, arról kevés szó esik, hiszen a legtöbbet rendszerint a szoptatás megvalósításával foglalkoznak. Cikkünkben körüljárjuk a témát.

Mik lehetnek az okok?

Sok oka lehet annak, ha egy édesanya nem tudja anyatejjel táplálni a  gyermekét. A professzionális laktációs szaktanácsadó a következőket emeli ki:

  • Fiziológiai okok: Egyes babák átmenetileg nem tudnak szopni, mert koraszülöttek, vagy más születési komplikációk miatt. Más kisbabák soha nem lesznek képesek szopni, pl. neurológiai okokból vagy szájpadhasadék miatt.
  • Pszichológiai okok: Egyes szexuálisan bántalmazott nőknél a szoptatás pszichológiai szempontból komoly erőpróbát jelenthet.
  • Problémák a mellre kapással: Egyes édesanyák számára nehéz lehet a megfelelő mellre tételt elsajátítani tejcsatorna elzáródás, vagy olyan anatómiai okok miatt, mint a lapos vagy befelé forduló mellbimbó.

Az anya számos okból választhatja is, hogy nem szoptatja a gyermekét. 

  • A bevitel monitorozása: egyes esetekben, például újszülöttkori sárgaság vagy alacsony születési súly esetén szükségessé válhat mérni a tej mennyiségét, ez pedig a legegyszerűbben fejéssel lehetséges. Az, hogy a szoptatott kisbaba mennyi tejet ivott meg, nehezen mérhető.
  • Kényelem: Egyes anyák könnyebbnek találják a fejést és az alternatív táplálást, mint magát a szoptatást. 
  • Fizikai távolság: Ha az anyukának vissza kell mennie dolgozni, és nem szeretné, ha a távollétében a kisbabáját tápszerrel táplálnák.

Kép forrása

Mellszívóparák

Akik ezt a megoldást választják, azoknak az eping általában csak a második lehetőség az anyatejes táplálásra. A legtöbben arra készültek, hogy szoptatni szeretnének, ám egy koraszülés, vagy más nem várt egészségügyi probléma keresztbe tett az elképzelésüknek. A szoptatásra tudatosan készülő édesanyák nehezen dolgozzák fel, hogy változik a terv, hiszen a kisbaba megszületése után az ember azt várná, hogy a karjaiba adják a gyermekét – ehelyett egy barátságtalan mellszívógépet kap, a kisbabát pedig sokszor elválasztják.

Ha ebbe a helyzetbe kerülsz, fel kell készülni rá, hogy nem mindenki fogja megérteni, amit csinálsz. A szülők, a rokonság, általában a környezet szeret mindent jobban tudni. Előfordulhat, hogy azt mondják neked, ennek semmi értelme, vagy hogy így nem lesz tejed, de ne add fel. A folyton fejő édesanyák úgy érezhetik, nincs mögöttük támogató csoport, hiszen a szoptató vagy a tápszerező anyák általában közösségekbe szerveződnek. Emiatt van olyan édesanya, aki úgy érzi, magyarázkodnia kell amiatt, hogy lefejt tejjel eteti a kisbabáját. Ezért, ha valaki meg találja kérdezni, hogy tápszerezel, vagy szoptatsz, nyugodtan mondhatod, hogy szoptatsz, vagy egyáltalán, amit szeretnél. A magánügyed, hogy az anyatejet hogyan kapja meg a kisbabád. Bűntudatnak nincs helye! Nem baj, ha nem tudsz "normálisan" szoptatni: a legtöbbet teszed, amit az adott helyzetben lehet. Ha valaki látja, hogy palackból eteted a babát, és rosszalló pillantásokat vet rád, semmi köze hozzá. De persze az is lehet, hogy csak te gondolod, hogy mások elítélnek: egyszerűen ne foglalkozz vele.

Kép forrása

Azok az anyukák, akik az eping mellett döntenek, keményen dolgoznak, és ugyanolyan nehéz tanulási folyamaton mennek keresztül, mint a szoptató kismamák -  ugyanúgy tiszteletet és támogatást érdemelnek.

Az anyatejes táplálással foglalkozó szakemberek szerint is tudatosítani kell az édesanyában, hogy a fejéssel fontos feladatot lát el a kisbaba körül, hiszen bár a szoptatás bensőséges élménye kimarad, a kisbaba táplálása ugyanúgy az ő feladata lesz. Tapasztalataik szerint mikor a kismama megérti ezt, beletanul a fejés folyamatába, motiválódik, és ahogy kialakítja a saját fejési rutinját – ahogy más esetben a szoptatáshoz kötődő szokásait is - úgy válik egyre magabiztosabbá.

Hogyan csináld?

Bérelj jó minőségű mellszívót legfeljebb 250-300 hgmm vákuumerővel, és lehetőleg tanuld meg a kézi fejést is.

Nem szabad elfelejteni, hogy a fejéssel csak az egyik cél, hogy a kisbaba kellő mennyiségű tejet kapjon, a másik pedig, hogy a tejtermelés beinduljon, stabilizálódjon és fennmaradjon. Ezért a legfontosabb, hogy a fejéssel a szoptatást szimuláld: fejj 8-10 alkalommal naponta, mellenként kb 20 percig, 2-3 óránként, ahogy a kisbaba is szopna. Minden nap iktass be egy 4-5 órás szünetet, hogy tudj egyhuzamban egy kicsit többet pihenni. Ha ezzel a rendszerességgel végzed a fejést, a szervezeted úgy fogja érzékelni, hogy egy jó étvágyú kisbabát szoptatsz, a tejtermelés pedig fokozatosan javulni fog.

Érdemes a tejtermelésed nagyjából 15-20 %-kal a baba szükségletei fölött tartani. Így képes leszel fagyasztva is tejtartalékot tárolni. A tejtermelés növeléséhez iktass be plusz fejéseket, így a melled gyakrabban ürül majd ki. Ha kicsit csökkentenél a mennyiségen, tarts a két fejés között picit hosszabb szüneteket. A melleid kb. 4 nap alatt alkalmazkodni tudnak a változó "kereslethez". A tejtermelő mirigyek általában 25%-kal nagyobb mennyiségű tej termelésére állnak be, mint amennyi a baba szükséglete (azaz esetedben a lefejt tej átlagos mennyisége). 

Soha ne hagyd a tejet 6 óránál hosszabb ideig bent, mert a tejtermelést csökkenti.

Ha azt veszed észre, hogy a baba a lefejt friss tej mellett elkezdi felélni a fagyasztott tartalékokat is, akkor a kicsi valószínűleg növekedési hajrában van. Ha ezt tapasztalod, akkor a fejéssel próbálj meg alkalmazkodni a megnövekedett igényekhez. Ilyenkor a baba az átlagosnál sokkal gyakrabban szopna, ezért próbáld meg a mellszívóval ezt a mintát utánozni: fejj gyakrabban, akár másfél-két óránként is, így még több tejed lesz.

Az, hogy mit eszel és mit iszol, nagyon kevés hatással van a tejtermelésedre. Az egészséges étrend segít, hogy egészséges maradj. Pár anyag valóban befolyásolja kismértékben a tejtermelést, a legfontosabb mégis a tej rendszeres kiürítése.

Ne felejtsd el, hogy a tejtermelést fenntartani teljesen más dolog, mint a baba-mama kapcsolatot ápolni. Foglalkozz többet a kisbabával, mint a mellszívóval! A testi kötődést kialakítani nem csak a szoptatáson keresztül lehetséges. A kicsi számára a bőrkontaktus csökkenti a stresszt, segít stabilizálni a testhőmérsékletét, a kisbaba érintése pedig növeli a szervezetedben a laktációs hormonok szintjét.

Fordítsd az előnyödre a helyzetet!

Szabadítsd fel a kezed!

Könnyen érezheted majd úgy, hogy a mellszívóhoz vagy láncolva – ezért ha teheted, szerezz be egy fejős melltartót, ami megtartja a tölcséreket a melleden, így szabad kezeiddel közben bármit csinálhatsz.

Használd ki a szabadságod!

Szoptatni általában a kisbaba igényei szerint kell, fejni viszont átlagosan 3 óránként – így sokkal könnyebben kiszámíthatod, mikor tudsz egy kicsit pihenni. Használd fel ezt a szabadságot arra, hogy kiegyensúlyozottabb legyél, adj magadnak egy kis szabadidőt, beszélgess többet a pároddal. Ha szakítasz időt magadra, jobban érzed majd magad a bőrödben, és ez a kisbabára is jó hatással lesz.

Vond be a papát!

Az eping előnye, hogy jobban bevonhatod a párodat is a kisbaba táplálásába, mintha szoptatnál – az apukák egyébként is sokszor érezhetik úgy, hogy kevés a feladatuk újszülött gyermekük körül, pedig a papa valójában bármit megcsinálhat, amihez nincs szükség laktáló emlőkre. Fogadj el tőle minden segítséget!

Kép forrása

Hogyan etessük a babát? 

A lefejt tej beadásához mindenképpen válassz szoptatásbarát babaetetőeszközöket. Ez fontos, mert a hagyományos cumival etetett kisbabákat sokszor később sem sikerül visszaszoktatni az anyai mellre: ezt hívják cumizavarnak. Ha a későbbiekben szeretnétek újra megpróbálni a szoptatást, már a legelső etetésekkor gondolnod kell erre.  Erről a témáról már írtunk korábban. 

Koraszülött babát táplálnál?

Töltsd le a kiadványunkat! Dr. Sztahovits Petra szoptatási szaktanácsadó füzete kifejezetten a koraszülött kisbabák anyatejes táplálásáról.


Források:

https://sg.theasianparent.com/exclusive-pumping-an-alternative-for-mums-who-cant-breastfeed-their-babies/

https://kellymom.com/bf/pumpingmoms/pumping/exclusive-pumping/

https://exclusivepumping.com/emilies-exclusive-pumping-story/

http://www.bflrc.com/ljs/breastfeeding/bfnotwk.htm

https://www.fitpregnancy.com/baby/breastfeeding/exclusive-pumping-tips-for-success