Tejszaporító módszerek fejéssel

Mielőtt végigolvasnád, fontos megjegyezni, hogy bár ebben a bejegyzésben alapvetően a fejésről beszélünk, ezalatt azonban elsősorban az emlő kiürítését értjük. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan olvashatod úgy a cikket, hogy minden "fejés" szó helyett akár "szoptatás" is szerepelhetne, és a legtöbb tanács így is megállja majd a helyét. Ez csak attól függ, mennyit szopik a kisbabád: akár a teljes táplálást kell mellszívóval megoldanod, akár csak naponta egy szoptatást pótolsz a fejéssel.

Miért nincs elég tejem?

Ez az első és legfontosabb kérdés, mert önmagában a fejés nem sokat segít, ha a nem elégséges tejtermelésnek más oka is van azon kívül, hogy a kisbabát nem lehet szoptatni. Fontos, hogy a fejés megkezdésével egyidejűleg a lehetőségekhez mérten próbáld megszüntetni azokat a tényezőket, amik a tejtermelésedet gátolhatják. Tégy fel magadnak kérdéseket arról, hogy mik lehetnek ezek.

Nem lehet, hogy túl sokat stresszelsz? 
Triviálisnak hangzik, mégis nagyon fontos. Akinek nincs elég teje, hajlamos rástresszelni a problémára, ami nem jó, mert szoptatás miatt érzett szorongásod sokkal többet ronthat a helyzeten, mint gondolnád. Próbáld tudatosítani magadban, hogy minden tőled telhetőt megteszel, támaszkodj a szeretteidre, vagy más anyára, aki már átélt hasonlót.

Lehet, hogy a melled nem ürül ki elég gyakran vagy elég jól?
Ha az anyatej folyton csakúgy magától termelődne, hamar dinnyeméretű keblei lennének egy újdonsült anyának. A természet ezt úgy oldotta meg, hogy maga az anyatej tartalmaz egy olyan anyagot, ami blokkolja a tejmirigyek működését, hogy leálljon a tejelválasztás, ha megtelik a melled. Ha a baba nem szopik hatékonyan, vagy elalszik a mellen, az túl sok bennmaradt tejet eredményez. Ez hosszútávon csökkenti a termelődést.

Fájdalmat érzel?
Ha fájdalommal jár a szoptatás/fejés, vagy más okból kellemetlennek találod, a rossz élmény pszichésen hatni fog a tejelválasztásra. Fájdalmat okozhat, ha a kisbabát helytelenül teszik mellre, vagy ha a mellszívó tölcsérmérete rosszul van megválasztva. Fájdalmat okozhat még a kisbabánál nyelvfék vagy szájpenész is, ami egy gombás fertőzés a szájban - ezt szoptatási szaktanácsadó, védőnő vagy a háziorvos tudja megállapítani.

Lehet, hogy még nem stabilizálódott a tejtermelésed?
A szülés utáni pár napban még teljesen normális, ha csak keveset sikerül kifejni. Ez az időszak koraszülésnél vagy császármetszés után még tovább is elhúzódhat. Ezekben az esetekben a tejtermelés akár 1-2 hétig gyakran csak minimális, mert a szervezet még nincs felkészülve a kisbaba szoptatására. Ha ezt tapasztalod, ne keseredj el, a mennyiség lassan, de biztosan növelhető és stabilizálható. 

Gyógyszeres kezelés alatt állsz?
Egyes készítmények blokkolhatják a tejtermelést. Ha arra gyanakszol, hogy egy szedett gyógyszered gátolja a tejtermelést, konzultálj erről az orvosoddal, aki a gyógyszert felírta.

Mielőtt nekikezdenél, jó ha tudod...

Nem érdemes kínozni magad!

Sajnos sokszor halljuk, hogy a mamának elapadt a teje, mert nagy igyekezetében annyira magasra emelte a vákuumot, ami már kellemetlen volt neki. Nem a legmagasabb vákuumtól lesz több tejed! Ha már nálad van a mellszívó, először csak próbaképpen emeld fel a vákuumot addig, ahol már kellemetlennek érzed. Ezt jegyezd meg, és soha ne emeld efölé a szívóerőt. Az intelligens gépek maguktól is eltárolják a beállítást, amit használtál. Ha túl magasra emeled a vákuumot, fájdalmat, kényelmetlenségérzetet okozol magadnak, ami megint csak gátolni fogja a tej termelődését. Ha a mellbimbód érzékeny, vagy kisebesedett, a gyógyulást gyorsíthatod 100% lanolin mellbimbókenőcs használatával fejés előtt, de egyszerűen súrlódáscsökkentésre is használhatod. (pl.: ARDO Gold Cream).

Sose stresszelj a mennyiségen!

Fontos tudnod, hogy a kisbabád gyomra az első napokban még csak cseresznyeméretű - már csak ezért sem éri meg aggodalmaskodni a tej mennyisége miatt. Az első hét végére lesz a baba gyomra akkora, mint egy tyúktojás. Tehát az a kevéske mennyiség, ami egy fejés alkalmával lejön, pont megtölti a pici pocakot - ezért kell az újszülött babának gyakran ennie. Ha császárral szültél vagy koraszülött a kisbabád, akkor a tejmennyiség stabilizálódása akár hetekig is eltarthat, de ez ne keserítsen el: ha csak cseppecskék is jönnek, az azt jelenti, hogy a tejmirigyek aktívak, tehát minden biológiai feltétel adott, hogy szaporítani tudd a tejet. Légy türelemmel.

Értsd meg a kereslet-kínálat elvét!

Az anyatej képződése a kereslet-kínálat elve szerint működik: tehát minél többre van szükség, annál több fog termelődni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a mell teljesen kiürül, akkor az idegrendszer egy jelzést küld az agyba, hogy termeljen még. Ugyanígy, ha az emlőben tej van, az idegrendszer jelzi az agynak, hogy nincs szükség többre, és a tejelválasztás leáll. Ezért, ha szaporítani szeretnéd a tejet, nincs más dolgod, mint hogy minden szoptatás után az utolsó cseppig kifejed a maradék tejet, amit a baba nem fogyasztott el.

Hogyan csináld?

Mikor kezdjem?

Amilyen hamar csak lehet. Ha te és a babád el vagytok különítve, vagy a szoptatás sikertelen, érdemes elkezdeni a fejést, amint képesnek érzed magad rá, de lehetőleg a szülést követő 6 órán belül. Az első 12-24 órában a kolosztrumot (az előtejet) kézzel is lehet fejni.

Ne kedvetlenedj el, ha csak pár csepp tejet tudsz kifejni a szülés utáni első pár napban. A fejés ebben az időszakban arra szolgál, hogy stimulálja a melledet és beindítsa a tejtermelést, nem arra, hogy tartalékot képezz.

Milyen gyakran?

Ha lehetséges, 24 óra alatt 8 alkalommal ürüljön ki a melled. Ez átlagosan 3 óránkénti fejést jelent. Sokkal hatékonyabban szaporíthatod a tejet, ha gyakran rövidebb ideig fejsz, mint ha egy-egy fejést hosszabb ideig csinálsz.

Nem szabad elfelejteni, hogy a fejéssel csak az egyik cél, hogy a kisbaba kellő mennyiségű tejet kapjon, a másik pedig, hogy a tejtermelés beinduljon, stabilizálódjon és fennmaradjon. Ezért a legfontosabb, hogy rendszeres szoptatást szimulálj: fejésekből és/vagy szoptatásokból összesen 8-10 alkalom jöjjön össze naponta, mellenként kb. 20 percig, 2-3 óránként, ahogy egy jó étvágyú kisbaba is szopna. Minden nap iktass be egy 4-5 órás szünetet, hogy tudj egyhuzamban egy kicsit többet pihenni. Éjszaka se teljen el 5 óránál több anélkül, hogy a tej kiürülne, különben nagyon sok tej fog összegyűlni, ami tejcsatorna-elzáródáshoz vezethet. A fő, hogy a szervezet úgy érzékelje, nagy szükség van a tejre. Amíg nem vagy elégedett a mennyiséggel, napközben fejhetsz sűrűbben is, akár 2 óránként. 

Ha ezzel a rendszerességgel végzed a fejést, a szervezeted úgy fogja érzékelni, hogy egy jó étvágyú kisbabát szoptatsz, a tejtermelés pedig fokozatosan javulni fog.

Soha ne hagyd a tejet 6 óránál hosszabb ideig bent, mert a tejtermelést csökkenti. 

Mikor?

A fejés időpontját esete válogatja, de ha tejet szeretnél szaporítani, akkor ajánlott a rögtön a szoptatások után fejni egy kicsit - az emlő teljes kiürüléséig, vagy enyhe vákuummal pár perccel tovább, hogy plusz ingert kapjon a mell. Ez nem azonnal, de pár héten belül növelheti a termelést. Ha kimarad egy-egy szoptatás, azt mindenképpen "pótold" egy fejéssel. 

Hol?

Amikor csak meg tudod oldani, fejj a kisbabád közelében. A legjobb, ha lehetőséged van megérinteni őt közben, érezni az illatát. Sok koraszülöttosztályon lehetőséget adnak arra, hogy a kisbaba inkubátora mellett fejjenek az édesanyák, mert már a kicsi látványa is ösztönzi a tejtermelést.

Tippek és trükkök 

Dupla fejés

Ha a két mellet egyszerre fejed, az nem csak lerövidíti a fejést, de idővel növeli is a tej mennyiségét. Ha mindkét mell egyszerre ürül ki, azzal tulajdonképpen ikerszoptatást szimulálsz, ami megemeli a szervezetben a laktációs hormonok szintjét: ennek eredményeként emelkedik a tejtermelés mértéke. De miért? Mondják, hogy az ikres anyukáknak rengeteg teje van, és ez nem véletlen. Az anyai szervezet kifejlesztett egy mechanizmust arra, hogy ha ikreket kell szoptatni, extra mennyiségű tej termelődjön. Ezt pedig a két mellbimbó egyidejű ingerlése váltja ki. Röviden: Ha a két mellet egyszerre fejed, a szervezeted "azt hiszi", hogy ikreket szoptatsz. Ehhez nem feltétlenül kell két szívófej: Nem példa nélküli, hogy a mellszívóval már gyakorlott anyukák szoptatás közben a másik mellüket mellszívóval fejik. Ha a szoptatás már jól megy, és a mellszívóval is megbarátkoztál, kipróbálhatod ezt a módszert is.

Tanuld meg kézzel is!

Célszerű a gépi fejéseket kézzel befejezni, amíg a mell teljesen ki nem ürül. Ez azért is hasznos, mert fejés végén távozó tej a legzsírosabb, így plusz tápanyagokat adsz a kifejt tejhez. Érdemes tehát megtanulni a kézi fejést is. Az utolsó cseppeket egyszerűen fejd bele kézzel a tölcsérbe, amíg már nem jön semmi. Sok mellszívó gyártó is javasolja ezt a gyakorlatot, és nem véletlenül, ugyanis kézzel lehet a leghatékonyabban fejni - csak éppen az egész fejést kézzel végigcsinálni nagyon megterhelő lenne. A mellszívót arra találták ki, hogy megkönnyítse az életed és időt spórolj vele, de ez nem ok arra, hogy csak a gépre támaszkodj. A kézi fejés megtanulása alapvető tudás része kell legyen. Ha bizonytalan vagy, kérd meg védőnőd vagy szoptatási szaktanácsadód, hogy tanítsa meg neked!

Tanulj meg egy masszázstechnikát is!

Masszírozd a melledet fejés előtt és közben is. Ezzel a módszerrel növelheted a tej mennyiségét és a zsírtartalmát is. Ha egyszerre két szívókészlettel fejsz, ehhez mindenképpen szükséged lesz egy fejős melltartóra, ami rögzíti a tölcséreket, hogy a kezeid szabadon maradjanak a masszázshoz. Bizonyított tény, hogy a fejés közben végzett masszázs hatására a fejés végén több tej lesz az üvegben, mint masszázs nélkül.

Masszázstechnikát találhatsz többek között Dr. Sztahovits Petra „Korababák anyatejes táplálása” című tájékoztatófüzetében. 

Power pumping (vagy Walker-módszer)

Ajánlatos beépíteni a szokásos fejési rutinodba a Walker-módszert. A lényege, hogy egy órán keresztül váltogatsz 10-12 perc fejés és 10-12 perc masszázs között. Így összesen háromszor kell fejned az egy óra alatt. Ezt naponta egyszer, de legfeljebb kétszer elég alkalmazni.

Váltott fejés

Ezt a módszert sok szoptatási tanácsadó javasolja. Próbáld ki, hogy váltogatva fejed a melleidet úgy, hogy először 7 percig fejed az egyik mellet, majd a másikat, majd ugyanezt megismétled  5, végül 3 perccel. Tehát a képlet mellenként 7-7, 5-5, 3-3 perc. Így összesen kb. fél óráig tart majd. Ez a módszer akkor is működhet, ha a tejtermelést nulláról kell beindítanod.



Források linkjei:

https://www.bflrc.com/ljs/breastfeeding/bfnotwk.htm

http://med.stanford.edu/newborns/professional-education/breastfeeding/maximizing-milk-production.html

http://www.bflrc.com/ljs/breastfeeding/bfnotwk.htm

http://www.ardo.ch/Vorgehen_beim_Abpumpen.html

http://www.ardo.ch/Doppelpumpen.html

http://www.ardo.ch/Tipps_zur_Steigerung_der_Milchmenge.html

https://drive.google.com/file/d/1j66AOk57n-18-IwuifxcWzAceyp8J-g7/view

http://mommyzlove.com/the-benefits-of-hand-expressing-hands-on-pumping

https://www.mellettedahelyem.hu/pici-ellatas/koraszulott-szoptatas/a-tejtermeles-beinditasa

https://www.mamanatural.com/power-pumping/