Mellbimbók és tölcsérek - hogy válasszunk méretet?

A jó tölcsérméret az egyik legfontosabb feltétele a sikeres, hatékony fejésnek. Segítünk benne!

A mellbimbó méretét azért fontos megmérni, mert a nem megfelelő méretű tölcsér nem hatékony fejéshez, fájdalomhoz, vagy rosszabb esetben hámsérüléshez is vezethet. A legbiztosabb, ha vonalzóval vagy centivel megméred a mellbimbód átmérőjét.

Hogy MIT mérjek?! 

Gyakori félreértés, hogy az anyukák a bimbóudvar átmérőjét mérik meg, ez pedig aránytalanul nagy tölcsérméret választásához vezethet. Stimuláld, simogasd picit a mellbimbót, amíg meg nem merevedik, és ezáltal kiemelkedik a mellből - ekkor meg tudod mérni a mellbimbó tövét.

Így valahogy:

A tölcsérek mérete milliméterben van megadva, mely a tölcsér közepén lévő luk átmérőjét takarja. A mért bimbóméretnél 3-4 mm-el nagyobb belső átmérőjű tölcsért kell választani. Tehát, ha a mellbimbód töve például 17 mm átmérőjű, akkor egy 22 mm-es tölcsér jó választás.

Rendben. Hogy kell ennek kinézni?

Ha már kéznél van a szívókészlet, ellenőrizheted a választásodat a képek alapján:

 

Így néz ki a jó méret: a bimbó és a tölcsér között láthatóan marad 1-2 mm hely mindkét oldalon.

Ezen a képen a túl nagy méretet láthatod: a mellbimbó mélyen belecsúszik a tölcsérbe, és a bimbóudvar nagy része is beszívódik a csatornába. Ez nem feltétlenül kellemetlen, de nehezítheti a tej folyását, kevésbé hatékony fejést eredményez.

 

A túl kicsi tölcsérméretnél a bimbó hozzádörzsölődik a csatorna falához. Ez nagyon kellemetlen, és kisebesítheti a mellbimbót. 

 

 


 Szilikonbetétek és/vagy szilikontölcsérek - mi a különbség?

Az Optiflow masszázsbetét egy, a kemény tölcsérbe helyezhető szilikonbetét, melynek egyetlen funkciója, hogy komfortosabbá tegye számodra a fejést puhaságával. A szilikonbetétek nem végeznek mozgást fejés közben, a mellbimbó azonban fejés közben mindig mozog egy kicsit előre-hátra, miközben a bimbóudvar finoman nekinyomódik az Optiflow puha szilikontalpacskáinak.

Ezzel szemben a Horigen folyékony szilikontölcsére - amit a gyártó 3D szilikontölcsérnek is nevez - a képen látható módon összehúzódik, mikor a gép szív, így a kisbaba szájához hasonlóan minden szívásnál finoman ráfog a mellbimbóra. Ez a masszírozó mozgás nemcsak azért hasznos, mert a mamák általában kellemesnek találják, hanem mert az ödémásodásra hajlamosabb anyukák mellbimbója így kevésbé tud megduzzadni a vákuumtól.

Fejés végére már nem jó a tölcsér?

Ez sajnos előfordulhat. A mellszívó vákuummal működik, tehát a mellbimbó könnyen megduzzadhat fejés közben, és a tölcsér, ami a fejés elején jó volt, 15 perc múlva már túl kicsi - ha erre hajlamos vagy, érdemes lehet eggyel nagyobb méretet választani, vagy a Horigen lágy szilikontölcsérét kipróbálni, ami mérsékli az ödémásodást.

Befelé forduló vagy lapos mellbimbó

A befelé forduló vagy lapos mellbimbó méretét igen nehéz meghatározni, de vannak megoldások. A Horigen lágy 3D szilikontölcsérek összehúzódásuk miatt a legalkalmasabbak arra, hogy a bimbóudvarból ki sem emelkedő mellbimbót fejd vele. Egyébként a befordult mellbimbónak is van egy tőmérete, és ezt a kiemelkedőhöz hasonlóan meg lehet mérni, és ahhoz tölcsérméretet lehet választani a szokásos formula alapján, mert fejés közben a befordult mellbimbót úgyis kifele fogja húzni a vákuum. Ha bimbókiemelővel kezelted a mellbimbódat, akkor jó eséllyel megállapítható a méret.

A mérettáblázatok márkánként: 

ARDO

Mellbimbó mérete  <18 mm 19-22 mm 23-25 mm 26-28 mm 29mm<
Tölcsér mérete 22 mm vagy Optiflow masszázsbetét 26 mm  vagy Optiflow masszázsbetét 28 mm  31 mm  36 mm

 

Medela

Mellbimbó mérete  <17 mm 18-21 mm 22-25 mm 26-28 mm 29mm<
Tölcsér mérete 21 mm 24 mm  28 mm  31 mm  36 mm

 

Beldico

Mellbimbó mérete <18 mm 18-21 mm
Tölcsér mérete 22 mm 24 mm 

 

Horigen lágy szilikontölcsér

21 mm vagy kisebb átmérőjű mellbimbóra.