Mellgyulladás kezelése mellszívó segítségével

Ha begyulladt a melled vagy tejcsatorna-elzáródással küzdesz, egy jó mellszívó sokat segíthet a probléma megoldásában. A kezeléshez azonban nem elég egy jó mellszívó, fontos, hogy az orvosod utasításait is betartsd!

Mi a mellgyulladás?

A tejcsatorna elzáródást és a mellgyulladást egy lapon szokás emlegetni, a kettő mégsem egyenlő egymással, bár a kezelés mindkét esetben nagyon hasonló. A mellgyulladás úgy jön létre, hogy a mellben bizonyos tejvezetékek átjárhatatlanná válnak. Ekkor még csak tejcsatorna-elzáródásról beszélünk. A tejcsatorna-elzáródás már önmagában fájdalmas állapot, amit ha nem sikerül időben megszüntetni, az elzáródott tejvezetéknél kialakul a gyulladás. A mellgyulladás pirossággal, duzzanattal, lázzal és influenzaszerű tünetekkel is járhat. Ebben az esetben antibiotikumos kezelés is szükséges lehet, ezért minél előbb meg kell mutatni orvosnak. Ez nagyon fontos, mert ha időben nem kapod meg a szükséges kezelést, akár tályog is kialakulhat a mellben, ami már műtéti beavatkozást igényel.

Mire jó a mellszívó és mire nem?

A legfontosabb természetesen az, hogy a betegség kiváltó okát megszüntesd, ezért a pangó tejet minél hamarabb el kell távolítani a mellből. Ezért mondják az orvosok, hogy mellgyulladás idején is szoptass minél gyakrabban. Ha azonban a mell annyira fájdalmas, hogy nem bírsz szoptatni, a mellszívó segíthet, főleg, ha a gyulladt terület a mellbimbó közelében van, vagy a mellbimbóból indult ki. Fontos azonban tudni, hogy a mellszívó csak a kiváltó ok, vagyis az elzáródás megszüntetésében segít, az elzáródás következményét, a gyulladást viszont már nem tudja orvosolni. Ezért a mellszívó alkalmazása mindig csak kiegészítő terápia lehet, hiszen a tej hatékony kiszívása önmagában nem fog segíteni, ha a mell már begyulladt. A teljes gyógyuláshoz szükség lesz az orvos által előírt borogatásra és gyógyszerre is, továbbá nagyon fontos a masszázs alkalmazása is, mert általa könnyebben átjárhatóvá válik az eltömődött rész. Azonban nem mindegy, hogyan masszírozod a gyulladt mellet! Ezért is fontos, hogy orvos vagy szoptatási szaktanácsadó, esetleg védőnő is lásson, hogy meg tudja mutatni a helyes masszázstechnikát.

Milyen mellszívóval érdemes kezelni a mellgyulladást?

Ha még nincs mellszívód, érdemes fontolóra venni a bérlést, már csak azért is, mert ha minden jól megy, nem sokáig lesz szükséged a készülékre. Mellgyulladásra a legjobbak azok a készülékek, amiknek vannak extrém alacsony vákuumfokozatai is (Ardo Carum vagy Ameda Elite), mert a gyulladt mellet csak kis erővel szabad fejni. Egy egyszerű otthoni készülékkel a gyulladástól érzékeny mellnek kellemetlenek lehetnek a vákuumfokozatok közti nagy átmenetek. A kórházi gépeknek jellemzően több fokozatuk van, kisebb közökkel, a legtöbbjük a szívások közé beiktat egy finom átmenetet is. Egyes kórházi mellszívók pedig - mint amilyen az Elite is - egyenesen fokozatmentesek, ami nagyon finom szabályozást tesz lehetővé.

Hogyan fejj mellgyulladásnál?

Ha megvan a gép, állítsd be rajta azt a vákuumot, amit még nem érzel fájdalmasnak: ez kezdetben nagyon alacsony lesz. Általános szabály, hogy a tejleadó reflexet stimulálni gyors ütemben és gyenge vákuummal kell, míg az így megindított tejet lefejni lassú ritmusban és erős vákuummal. Gyulladásnál azonban ezt a szabályt el kell felejteni; az alacsony vákuumhoz a lehető leglassabb tempó társuljon. Ez azért fontos, mert minél alacsonyabb a vákuum, annál több időre van szüksége a tejnek az átfolyáshoz, ezért minden enyhe szívást hosszan kell kitartani. Ahogy a fájdalom enyhül, fokozatosan elkezdheted emelni a vákuumot.

Mi a teendő tályog esetén?

Ha annyira elmérgesedik a helyzet, hogy tályog alakul ki a mellben, azt sebészileg kell eltávolítani. Ha ebbe a helyzetbe kerülsz, akkor sem kell feltétlenül lemondanod az anyatejes táplálásról; nem példa nélküli, hogy tályog eltávolításán átesett édesanya a mellszívóval kíméletesen fejte a tejét addig, amíg a seb meg nem gyógyult. Ezzel fenntartható a tejtermelés addig, amíg újra képes nem leszel szoptatni.